söndag 15 december 2013

Tålamod, tålamod, tålamod

Vi är mitt i den ljuvliga, NOT, processen att söka nytt visum! Voine, voine säger jag bara!

Första gången vi sökte visum så hade vi ju inte flyttat hit ännu och sökte då av naturliga skäl på den Sydafrikanska ambassaden i Stockholm. Det krävde en del papper då men det var hanterbart. Vi är här på Business visum. Business visum varar i 2 år. 

Andra gången vi sökte så kontaktade vi ambassaden i Stockholm igen. Första gången gick nämligen väldigt smidigt och vi hade hört att det är väldigt struligt att söka här på plats. Jodå, det gick bra. Vi samlade i hop alla papper och budade dom till Stockholm. Några veckor senare, i december för två år sedan, hade Harald med sig alla våra pass när han var i Sverige och gick in på ambassaden och fick våra visum inklistrade i passen. Mycket smidigt!

Nu har det gått två år till och eftersom Harald är sin vana trogen och är i Sverige just vid den här tiden så frågade vi ambassaden om vi kunde göra en favorit i repris. Svaret blev NEJ! Why?! Ingen aning. 

Nu har vi då anlitat en agent som ska hjälpa oss att söka visum hos Home Affairs. Tyvärr var dom lite tröga i starten och bara ett par dagar innan Harald stack till Europa i nästan 2 veckor så fick vi listan på vad som krävs. Dom ville helst ha alla papper hos sig den 13/12 vilket var en omöjlighet. Nu ska allt vara hos agenten i slutet på nästa vecka. Harald landar på onsdag eftermiddag. Innan han åkte blev det ett par mycket hektiska dagar då vi hann med läkarundersökning, gå till polisen för att lämna fingeravtryck för utdrag ur brottsregistret och Harald hann med att få sina lungor röntgade också (så att han inte har TBC). Julius och jag ska också röntga oss. Det gör vi på onsdag morgon (missade att det är helgdag på måndag. Och så har vi hantverkare här på tisdag).

I dag har jag gått igenom alla dom papper vi har lyckats samla in än så länge och mailat in till agenten. Hon vill se att allt är ok innan vi budar in original. Dom dokument som vi inte kan skicka in i original måste vi ta kopior av som i sin tur måste certifieras av polisen. På torsdag åker jag till polisen med en bibba papper. Totalt är det 19 (!!!!) punkter på checklistan vi fått från agenten. Massor med dokument som vi inte behövt skicka in tidigare. Suck!


Vår mapp där vi samlar alla dokument. Hittade ett passande talesätt som jag skrev på mappen. Så när vi håller på att få hybris så är det bara att läsa på mappen.

Nästa gång vi behöver ta kontakt med agenten igen då söker vi permanent uppehållstillstånd. En liten tröst just nu. Men en sådan magisk kväll som vi har i kväll, vindstilla, fantastiska moln formationer som är alldeles rosa i solnedgången, så är det värt varenda papper och varenda signatur (i svart!)!

1 kommentar:

  1. Hej! Nu har jag även hittat till dig i Sydafrika!
    Ja oj, jag förstar att det är stressande och bökigt med att fa visum. Det är ju nagot man inte funderar över sa mycket när man bor i ett europeiskt land. Tycker bara att det är sa dumt att man inte kan fixa pass pa konsulatet utan att enda stället det gar att göra det pa är pa ambassden i Paris.
    Kramar

    SvaraRadera