tisdag 28 oktober 2014

Val!

Julius går ju ut 12:an i juni 2015 och innan dess bör han veta vad han ska hitta på därefter! Ja, han bör faktiskt veta ganska snart! 

Han har funderat hit och dit vad han ska göra. Det finns en hel del alternativ. Han har varit sugen på att plugga till Event Manager. Alternativen har varit att läsa vidare här eller i USA. 

Att stanna här skulle ha sina fördelar men det är svårt. Det är mycket svårt att komma in på universiteten här pga att det är kvotering vid antagningarna. Mycket hård konkurrens bland dom vita studenterna. Att få visum är även det svårt, nu med dom nya reglerna. Det kan hända att vi lyckas få permanent uppehållstillstånd innan hans studie visum går ut (151231) men det är långt i från säkert. Alltså ett ganska osäkert alternativ!

USA lockar ju förstås. Där är möjligheterna oändliga. Frågan är då bara VAR i USA?! Han har tillsammans med studievägledaren på AISCT valt ut några alternativ och så smått påbörjat allt jobb som krävs för att söka in. Men det har inte verkat som om det har varit ett 100% alternativ.

Häromkvällen började jag Googla på utbildningar i Sverige. Bara för skojs skull! Till saken hör att vi håller just på att köpa en kanonfin liten 1:a med kök i Karlskrona. För bra affär för att släppa. Väldigt billig hyra där allt ingår typ.

Hittade då två utbildningar med en gång för Event Manager! En i Varberg och en i Kalmar! Skickade vidare informationen till sonen som genast mailade dom båda alternativen och frågade lite. Framförallt hur en ansökan från honom med enbart betyg från en amerikansk high school skulle behandlas. Svaret var att han MÅSTE ha betyg i Svenska 3! Det har han ju inte!

Men nu började små glittrande stjärnor tändas i dom stora bruna! Vi hade ett långt och bra samtal vid middagsbordet i fredagskväll (lillasyster fritt) och kom fram till att ett bra alternativ skulle vara för Julius att flytta hem till Sverige och Karlskrona till sommaren. Han bor i vår lägenhet och så läser han in Svenska 3. Antingen går han sista ring (heter det så fortfarande?) på gymnasiet i Karlskrona eller så läser han bara in svenska på något sätt. Han borde få tid att jobba en del också. Det vill han nämligen väldigt gärna. Han har redan massa ideér.

Sen, när han har sitt svenska betyg, så kan han söka in på en svensk högskola eller universitet. Då har han även fått ännu ett år på sig att mogna och fundera på vad han verkligen vill plugga.

Både Harald och jag gick faktiskt ett extra år i gymnasiet. Harald pluggade ett år i USA och fick gå om det året när han kom hem. Jag gick mitt första år på IB linjen på Sigtuna Skolan Humanistiska Läroverket och skulle sedan börja på vanligt svenskt gymnasium (mina föräldrar flyttade hem till Sverige igen). Då hade jag pluggat totalt 4 år på engelska och kände att det nog vore bra att börja första året igen på gymnasiet.


Denna gosse är nu nöjd och lycklig över att flytta hem till Sverige om 7 1/2 månader!

Det är verkligen härligt att se hur Julius levt upp dom sista dagarna! Han är i full gång med att planera sin framtid och ser verkligen fram emot att flytta tillbaka till Sverige. Och framförallt till Karlskrona, där han har massor med kompisar, mormor och morfar och en hel del övrig släkt. Och en lägenhet!

1 kommentar: